Close
Type at least 1 character to search
TORNA A L'INICI

Anna Pujol

GASOS

Sentir gasos és una de les molèsties digestives més freqüents. En molts casos l’estil de vida que portem i els mals hàbits alimentaris són els responsables. A continuació veurem les causes més habituals i algunes pautes per poder-los evitar.

CAUSES

 1. UN EXCÉS D’AIRE

El cos expulsa l’excés d’aire del tracte digestiu superior a través dels eructes. La majoria dels rots es produeixen per empassar aire en excés. Aquest aire gairebé mai arriba a l’estómac, sinó que s’acumula a l’esòfag.

Pots empassar aire en excés si menges o beus molt ràpid, si parles mentre menges, si mastegues gomes de mastegar o xucles caramels durs, si beus gasoses, o si fumes. Algunes persones s’empassen aire com un tic nerviós, fins i tot quan no estan menjant ni bevent. Això s’anomena «aerofàgia».

El reflux d’àcid estomacal o la malaltia per reflux gastroesofàgic de vegades pot causar rots excessius en promoure un augment de la deglució. És possible que els eructes crònics es relacionin amb la inflamació del revestiment de l’estómac (gastritis) o amb una infecció amb Helicobacter pylori, el bacteri responsable d’algunes úlceres estomacals. En aquests casos, els rots van acompanyats d’altres símptomes, com acidesa estomacal o dolor abdominal

            PAUTES:

 • Menjar i beure a poc a poc: procurant no empassar molt d’aire. No beure amb palletes.
 • Evitar les gasoses i la cervesa, ja que alliberen aire dins de l’estómac
 • No menjar el pa calent tret del forn, ja que el procés de fermentació pot seguir actiu i produir gasos
 • No mastegar xiclet ni xuclar caramels durs.
 • Controlar els aliments rics en greix, ja que retarden el buidat gàstric i fa que la digestió sigui més lenta i costosa.
 • Les begudes alcohòliques. Hi ha bacteris que utilitzen l’alcohol per alimentar-se i el fermenten produint gasos. Consumir alcohol pot arribar a multiplicar per 1.000 el nombre de bacteris que produeixen ventositats
 • Moure el cos. Fer un passeig després dels àpats pot ajudar al trànsit intestinal

 

 1. ACUMULACIÓ DE GAS A L’INTESTÍ

Els gasos a l’intestí prim o al còlon generalment es deuen a la digestió o a la fermentació d’aliments no digerits, com la fibra vegetal o determinats tipus de sucre (carbohidrats), o als bacteris presents en el còlon. Els gasos també es produeixen quan l’aparell digestiu no pot descompondre alguns aliments de forma total, com el gluten o el sucre en els productes lactis o en la fruita.

            PAUTES:

 • Evitar aliments flatulents: llegums, bròquil, ceba, aliments integrals, xampinyons, etc. Prova d’eliminar un aliment i veure si la situació millora.
 • Llegeix les etiquetes dels aliments: substàncies que poden ser culpables de gasos a l’intestí són la lactosa quan no es pot digerir, però també edulcorants com el sorbitol, xilitol i mannitol

 1. DISTENSIÓ ABDOMINAL

La distensió abdominal és una sensació de pesadesa abdominal. La distensió és un augment visible o mesurable de la mida abdominal. Sovint, les persones descriuen els símptomes abdominals com distensió abdominal, especialment, si aquests símptomes no semblen alleujar-a rotar, acomiadar gasos o evacuar els intestins.

La relació exacta entre els gasos intestinals i la distensió abdominal no es coneix del tot. Moltes persones amb símptomes de distensió abdominal no tenen més gasos a l’intestí que altres persones. Moltes persones, especialment, aquelles que tenen síndrome de l’intestí irritable o ansietat, poden tenir major sensibilitat als símptomes abdominals i als gasos intestinals, en lloc d’una quantitat excessiva.

 

ELIMINACIÓ

Petits canvis que poden ajudar a que no es produeixin tants de gasos o eliminar-los:

 • Cuinar molt bé la pasta, evitar menjar-“al dente”.
 • Prendre infusions de menta, anís, sàlvia, fonoll, comí, canyella, camamilla, gingebre i cardamom.
 • Menjar iogurt no ensucrat com a postres després dels àpats.
 • Menjar els llegums sense pell. Per exemple, les llenties taronges o rosades que ja vénen sense pell i van molt bé per preparar cremes, sopes o purés. També es poden passar els cigrons per passa-purés i preparar un hummus.
 • Menjar les fruites pelades.
 • Consumir pinya i papaia. Contenen enzims digestius que faciliten el treball en el nostre tracte gastrointestinal.
 • Consumir aliments integrals en moderació o en petites quantitats

Subscriu-te a la Newsletter