Close
Type at least 1 character to search
TORNA A L'INICI

Anna Pujol

Malalties intestinals: hidrats de carboni

I ARA QUÈ MENJO?

Si tens alguna malaltia intestinal, aquesta pregunta te la deus fer molt sovint: i ara què menjo?

Les malalties intestinals inflamatòries (MII) són degudes a una inflamació de l’intestí, provoquen una malabsorció dels nutrients i un mal funcionament del sistema digestiu. És per això que els simptomes són mal de ventre, inflor abdominal, gasos, estrenyiment o diarrea, malestar, etc.

No són iguals per a tothom, a cada persona ho pateix de manera diferent, amb diferents parts afectades, diferents graus de dolor i diferents simptomes. És per això que costa tant trobar recomanacions generals i, al final, el millor tractament serà el que et funcioni a tu. És important una dieta individual i personalitzada.

HIDRATS DE CARBONI

Començarem parlant sobre com afecten els hdirats de carboni a les malalties intestinals.

Els hidrats de carboni s’encarreguen de subministrar-nos energia. En trobem de dos tipus: simples i complexos. La diferència és la seva estructura molecular i, per tant, també la forma en com s’absorbeixen

  • Simples: son molècules petites que s’absorbeixen a l’intestí de forma immediata, passen a la sang ràpidament. Estan presents en els productes ensucrats, sucre de taula, fruita, refrescos i sucs. No es recomana un consum major a 25g al dia.
    • PROBLEMA! un excès de sucres simples provoca una altra producció d’insulina (hormona que permet que el sucre passi de la sang cap a l’interior de les cèl·lules). Quan els nivells d’insulina són molt elevats, s’incrementa la síntesis de molècules pro-inflamatòries
    • PROBLEMA! els sucres simples tenen tendència a provocar disbiosis microbiana, és a dir, alteren l’equilibri dels microorganismes que viuen en el nostre intestí. Això provoca gasos, inflor i dolor abdominal i augment dels patògens oportunistes (responsables de les càndides o la cistitis, per exemple)
    • El risc d’infeccions és major si la persona està prenent medicaments com corticoides o immunosupresors, per tant, és important moderar el consum de sucres simples.
    • Lactosa: la lactosa és el sucre present en els productes làctics. Per tal d’absorbir-la bé necessitem l’enzim Lactasa, present en el nostre intestí. Si tenim l’intestí inflamat la lactasa disminueix o no funciona del tot bé, cosa que provoca que la lactosa no s’absorbeixi correctament i ens provoqui dolors abdominals o gasos. Durant els brots de MII es recomana retirar la lactosa de la dieta, per evitar aquest malestar.
      • Els làctics fermentats (iogurt, formatge, kéfir) solen tenir menys quantitat de lactosa, i la seva tolerància sol ser millor. Tot i així, dependrà molt de la tolerància individual
  • Complexes: són molècules més grans, cadenes llargues de sucres simples, que fan que la seva digestió no sigui immediata, l’estómac els ha de digerir, per tant, no arriben a la sang tant ràpidament. Es troben en el pa, pasta, patates, arròs, etc.
    • PROBLEMA! un consum elevat de midó (sucre complexe) ens pot provocar fermentacions i aparició de gasos molestos. S’ha de valorar la tolerància individual, racions de 30-35g solen tolerar-se correctament.
    • Com alternativa al midó tenim les llegums. El que passa és que les llegums no es solen tolerar bé en casos de malalties intestinals. Per millorar la seva digestió es poden consumir en forma de puré (hummus), cremes o sense pell (llentia vermella)

RESUM! Reduir de forma notable el consum de sucres simples i afegits. Introduir els cereals i les farines integrals ja que ens aporten més beneficis per la nostra microbiota.

 

En la pròxima publicació seguirem parlant de la FIBRA i com afecta a les malalties intestinals. Si teniu qualsevol dubte podeu escriure un comentari i contestarem el més ràpid possible!

 

Si pateixes alguna malaltia intestinal que no et deixa viure no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres. Amb una bona alimentació hi podem trobar solució. 

Subscriu-te a la Newsletter